فهرست مطالب

مطالعات داستانی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1400)

مجله مطالعات داستانی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی بازوند*، علی سبزی صفحات 1-14
    مکتب های ادبی از کلی ترین تقسیم بندی هایی است که انواع ادبی تمامی ملل گوناگون را در برمی گیرد. به عبارت دیگر تمامی آثار ادبی جهان زیر مجموعه مکتب های ادبی هستند. مکتب های ادبی با کلاسیسیسم آغاز و به سورریالیسم منتهی می شوند. سورریالیسم جنبشی هنری بود که در سال 1922 به طور رسمی از فرانسه آغاز شد و فراواقع گرایی نامیده شد. زمانی که داداییسم در حال از بین رفتن بود، پیروان آن به دور آندره برتون که خود نیز زمانی از داداییست ها بود، گرد آمدند و طرح مکتب جدیدی را پی ریزی کردند. شیوه این مکتب بازتاب نابسامانی ها و آشفتگی های قرن بیستم بود. این مکتب لایه های ذهنی انسان را مورد کاوش قرارمی دهد و به واقعیت چندان اهمیتی نمی دهد. آن چه که در این مکتب مهم است، مسایلی از قبیل خیال، توهم، ضمیرناخودآگاه و پیچیدگی های ذهن و ضمیر آدمی است. سورریالیسم را می توان یک جنبش هنری-اجتماعی بنیادستیز به شمار آورد؛ زیرا این مکتب در پی جنگ جهانی به وجودآمد و عصیانی بود بر ضد تمام قوانین و قواعد موجود در عرصه هنر. در واقع سورریالیسم خلاصه ای از مکتب های پیش از خود بود. از طرف دیگر چون سورریالیسم ریشه در بسیاری از فرهنگ های گوناگون ملل شرقی مانند آیین بودایی، تصوف اسلامی و... دارد، شناخت کامل آن امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. در این پژوهش در صدد هستیم تا علاوه بر آشکار ساختن تفاوت های بین سورریالیسم ایرانی و غربی، میزان تاثیر مکتب سورریالیسم بر داستان نویسی معاصر ایران را بر اساس سه رمان بوف کور، ملکوت و شازده احتجاب مورد بررسی قراردهیم.
    کلیدواژگان: سوررئالیسم داستان نویسی معاصر ایران
  • منوچهر جوکار*، نسرین گبانچی صفحات 15-26

    مفاهیم غنایی در آثار ادبی با بیانی عاطفی و احساسی همراه است. نمایش نامه هم یکی از فرم های پرکاربرد ادب غنایی است. بسیاری از نمایش نامه های معاصر ایرانی برای بازتاب دادن احساسات و عواطف نویسنده و اشخاص نمایش، با مفاهیم غنایی درپیوندند. از جمله ی این مفاهیم در بیش تر نمایش نامه های ساعدی، رادی و بیضایی می توان به مولفه های زیر اشاره کرد: عنصر عشق و مضامین عاشقانه، احساساسات شاد و ناشاد و عواطف فردی نویسنده و اشخاص نمایش، دید منفی نویسنده یا برخی شخصیت های نمایش به اجتماع و روابط فردی و جمعی انسان ها، حاکم بودن فضای نومیدی و غم آلود بر نمایشنامه، تقابل شخصیت ها باهم و با جامعه، مضامین طنزآمیز و گاه هجوآلود در پیرنگ داستانی و... از میان این مولفه ها، مفاهیم عاطفی در نمایش نامه های رادی بیش از دیگران است و در نمایش نامه های ساعدی و بیضایی مفاهیم احساسی و عاطفی با مضامین تاریخی، سیاسی، اجتماعی و گاه اساطیری همراه شده است؛ بیان عواطف ناخودآگاه و خودآگاه شخصیت ها در کارهای ساعدی بیشتر است. تمرکز بر شخصیت، زبان و بیان شاعرانه و روایی در نمایش نامه-های بیضایی چشمگیر است و درعین حال، توصیف و چیرگی فضای غم آلود و دید منفی به زندگی و جامعه، در آثار هر سه نمایش نامه نویس، کاربرد زیاد و مشابهی دارد.

    کلیدواژگان: مولفه های غنایی، نمایشنامه های ایرانی، ساعدی، رادی و بیضایی
  • نگین دهخدا*، محمود کمالی صفحات 27-38
    در پژوهش حاضر با شناخت تحلیل مهارت های خانیان در ساخت و پرداخت روایت و بررسی شیوه های آن از منظر کانونی سازی براساس نظریه ژرار ژنت، این پرسش مطرح می شود که: راوی، از چه زاویه دیدی به افراد و حوادث داستان نگاه می کند؟، روایت داستانی مقید به زاویه دید است؟، با توجه به جنبه های کانونی سازی، رمان عاشقانه های یونس دارای طرح مکرر، متناوب و مارپیچی است که برای مخاطب نوجوان کشش و جذابیت خاصی ایجاد می کند، و کانون دید شکل گرفته در این رمان زمانی، مکانی، روان -شناختی و ایدیولوژیکی است و راوی مرکز توجه می باشد، که روایت گری و چندصدایی بودن روایت را توجیه می کند. بسامد، دیرش، و زمانبندی به شکل معناداری در متن، و عشق و جنگ دو نقطه کانونی و محور اصلی می باشند که با توجه به خشونت و بیرحمی جنگ، در عشق پاک دو نوجوان جریان دارد. جمشیدخانیان از نویسندگان مطرح حوزه کودک و نوجوان ایران با گرایش به سبک ریال در آثار خود در سال های اخیر، خصوصا در رمان «عاشقانه های یونس در شکم ماهی» منجر به جذب مخاطب نوجوان گردیده است.
    کلیدواژگان: کانونی سازی، ژنت، جنبهروایت، زاویه دید، جمشید خانیان
  • آزاده ستوده*، مسعود پاکدل صفحات 39-48

    یکی از کانون های اصلی بلاغی و داستانی منظومه هفت پیکر و هشت بهشت در کیفیت شخصیت پردازی زنان است. کیفیت نگاه به زن و همچنین ابزاری که شاعر برای توصیف سیمای آنها به کار می برد نقشی اساسی در موفقیت منظومه ها دارد. در پژوهش حاضر شخصیت پردازی زنان از دیدگاه زیباشناسی و داستانی با توجه به هفت پیکر و هشت بهشت به صورت تطبیقی موردبررسی قرارگرفته است. نتایج نشان می دهد که زنان در هفت پیکر به دو گروه عمده تقسیم بندی می شوند. زنانی که عاقله، مستوره و جسور هستند و به راحتی تن به وصال هرکسی نمی دهند. این زنان هم از طبقه فرودین (کنیز) و هم از طبقه بالای جامعه حضور دارند. زنان دیگر هفت پیکر منفعل هستند و نظامی فقط برای تزیین کلام و نشان دادن توانایی توصیفی خود استفاده کرده است که می تواند از نقاط ضعف او نیز باشد. در مقابل، زنان در هشت بهشت اغلب هوسران و شهوت پرست هستند و تن به وصال هر خربنده و ساربان و غلام هندی می دهند. زنان هشت بهشت از هر طیف که باشند، از زن پادشاه تا کنیز، خیانت کارند و چندین حکایت از هفت داستان موجود در هشت بهشت پیرامون همین خیانت و هوسرانی است. زنان در هفت پیکر در خلوت ترین مکان ها نیز امنیت دارند و نظامی جز با صافی «شریعت» آنها را به وصال نمی رساند (مثلا در داستان گنبد سپید)؛ درصورتی که زنان در هشت بهشت در قیدوبند هیچ آداب ورسوم و تابویی نیستند.

    کلیدواژگان: شخصیت پردازی زنان، هفت پیکر، نظامی، هشت بهشت، امیرخسرو
  • احمد سنچولی* صفحات 49-60
    حسن اصغری، یکی از چهره های فعال و پویای نسل سوم داستان نویسی معاصر ایران در عرصه داستان های سیاسی- اجتماعی به شمار می آید که درصدد کشف فرمی مناسب برای داستان های خویش است. رمان «غرش دریا»ی او که صورت بازنگری و بازنویسی شده رمان قبلی او یعنی «ول کنید اسب مرا» می باشد، به دلیل پرداختن به مسایل عصر مشروطه و مبارزات نهضت جنگل، جزء رمان های تاریخی قلمداد می شود که نویسنده در آن، تلاش مبارزان و انقلابیون نهضت جنگل را برای برپایی مجدد مجلس ملی و برکندن ریشه ظلم و استبداد در جامعه به تصویر کشیده است. در این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی، هم تغییرات ایجاد شده در نسخه بازنگری شده و هم عناصر داستانی آن مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. این رمان هرچند یک رمان تاریخی به حساب می آید، اما بیشتر وامدار تخیل نویسنده است که در آن نویسنده با بیان ماجرایی واحد از دید راویان مختلف، کوشیده است امکان درک جنبه های گوناگون وضعیت را برای خواننده فراهم بیاورد. همچنین در این داستان، لحن و زبان، فضا و موقعیت جغرافیایی مطرح در آن، نشان از آگاهی نویسنده به تمام مسایل تاریخی عصر مشروطه دارد و بیانگر میزان مهارت وی در به کارگیری عناصر داستانی است.
    کلیدواژگان: عناصر داستان، رمان تاریخی-اجتماعی، ول کنید اسب مرا، غرش دریا، حسن اصغری
  • افسانه شیرشاهی* صفحات 61-72
    این مقاله براساس رویکرد نظریه ایدن چمبرز به روش توصیفی -تحلیلی به طور مجزا به بررسی عناصر «سبک»، «زاویه دید»، «شکافهای گویا» و «طرفداری» در مجموعه داستانی«باغ هزار دخترون» از افسانه شعبان نژاد پرداخته است. اهمیت نقد ادبی خواننده محور در اثر مذکور از آن روست که دو پرسش بنیادی را دربرمی گیرد یکی درباره سرشت ادبیات، دیگری درباره خوانندگان کودکش. بر اساس این جستار، نویسنده در انتقال معنا به خواننده نهفته نه تنها مفاهیم بلکه شگردهای متفاوتی را به کار گرفته است که نشان می دهد آگاهانه برای برقراری ارتباط با کودک و نوجوان زمان خود، با زبانی ساده و عامیانه و شاعرانه از شیوه های ارتباطی متفاوتی بهره برده است و خواننده نفهته کودک در این اثر از آزادی بیشتر برای درک معنای داستان برخوردار است، گویی نویسنده جایگاه او را در بازآفرینی نیم دیگر داستان پذیرفته است اما در برخی موارد، خواننده چاره ای ندارد جز اینکه تحت تاثیر فضا و لحن داستان با دیدگاه نویسنده همسو شود. بنابراین تعلیق ها و شکاف ها در سطح می مانند و هرگز در لایه های عمیق معنایی مجالی برای برداشت آزادانه خواننده به وجود نمی آورند. خواننده نهفته مجموعه داستانی مذکور به عنوان کودک در هر عصری از خواندن باورها و دغدغه ها و امیدهای ملی احساس رضایت و غرور می کند .
    کلیدواژگان: ایدن چمبرز، افسانه شعبان نژاد، داستان کودک، باغ هزار دخترون
  • خیام عباسی* صفحات 73-86

    فرض بنیانی پژوهش این است که با آغاز مدرنیزاسیون در زمان پهلوی اول و تشدید آن در زمان پهلوی دوم، تضاد میان سنت و مدرنیسم و تاثیر مدرنیته بر قشر زنان در جامعه بیشتر شد و بخشی از این تضاد در آثار ادبی داستان ایرانی بازنمایی شده است. پرسش پژوهش این است که: زن ایرانی در سال های منتهی به انقلاب سال 1357ه.ش. و هم زمان با آن، تغییرات اجتماعی و مدرن شدن خود و جامعه را چگونه زیسته و تجربه کرده است؟ و این تجربه چگونه در داستان فارسی بازنمایی شده است؟. پارادایم مورد استفاده در این مطالعه، کیفی، روش اجرا کیفی و انتخاب نمونه، هدفمند است. داستان بلند «ترلان» با این فرض به عنوان یک نمونه نمایا برای بررسی انتخاب شده است که مولفه هایی از تجربه زیسته فمینیستی را بازنمایی می کند. در این پژوهش برای بررسی موضوع از چند رویکرد فمینیستی جامعه شناختی استفاده شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که هر چند تضاد میان جامعه سنتی با جامعه مدرن و تاثیر مدرنیزاسیون سرمایه دارانه بر روبناهایی چون حقوق فردگرایانه و برابری خواهانه، خانواده، ادبیات، زنان و فمینیسم ایرانی در نمونه مورد مطالعه بازنمایی شده اما این بازنمایی ساختار محکم و نمود شفافی ندارد.

    کلیدواژگان: داستان فارسی، ترلان، فمینیسم ایرانی، بازنمایی، فریبا وفی
  • فاطمه کوپا*، نرگس محمدی بدر، سمیه نوری صفحات 87-100
    ابراهیم یونسی، داستان نویس معاصر که خاستگاه وی غرب(مناطق کردنشین) ایران است. رمان های «دادا شیرین» و «دعای برای آرمن» دو اثر شاخص ابراهیم یونسی محسوب می شود و از آن جهت که به درونکاوی شخصیت ها و طبقات مختلف مناطق غرب ایران پرداخته در رده رمان های اجتماعی-دهقانی به حساب می آید و معمولا حول شخصیت های روستایی و فقیر دوران پهلوی می گردد. این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی، رویکرد ابراهیم یونسی را در بازپروری شخصیت و شخصیت پردازی به تصویر کشیده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که ابراهیم یونسی در شخصیت پردازی داستان های خود از شیوه شخصیت پردازی غیرمستقیم به عنوان شیوه غالب در پردازش شخصیت ها استفاده کرده است؛ توصیف، گفتگو، عمل و رفتار، نام و محیط نمودهای شخصیت پردازی غیرمستقیم در داستان های داداشیرین و دعا برای آرمن است که در این میان، عناصر توصیف و محیط نمود بیشتری داشته است. گفت وگوها از جمله مونولوگ در رمان های ابراهیم یونسی چندان حضور برجسته ای ندارند و این امر نشان می دهد که ابراهیم یونسی در رمان هایش چندان علاقه و اعتنایی به روان کاوی شخصیت ها ندارد و تلاش می کند در جایگاه یک نقال و راوی ظاهر شود.
    کلیدواژگان: شخصیت پردازی، داستان، ابراهیم یونسی، دادا شیرین، دعای برای مادرم آرمن
  • مجید محمدی، مریم جلالی نژاد *، سمانه فتح الله زاده اقدم صفحات 101-110

    روایت شناسی رویکردی نوین از مطالعات ساختارگرایی است که به بررسی نظام‌مند روایت‌ها می‌پردازد. زمان یکی از مولفه‌های بنیادی در آفرینش هر روایتی است که به همراه علیت، خط داستان را به پیش می‌برد. ژرار ژنت(1930-2018) روایت‌شناس برجسته فرانسوی است که مطالعات ساختارگرایانه او در زمینه روایت یکی از کاملترین تحلیل‌های متون روایی به‌شمار می‌رود؛ وی زمان را اصلی‌ترین عنصر پیشبرد هر روایت می‌داند. این نظریه‌پرداز ساختارگرا به بررسی سه عامل دستوری زمانی در روایت(نظم و ترتیب، تداوم، بسامد) پرداخته تا از این طریق نقش ساختار زمان و تاثیر آن در گفتمان روایی را بیش از پیش آشکار کند. رمان "الوصایا" از عادل عصمت، نویسنده مصری و برنده جایزه بوکر عربی 2019است. عنصر زمان نقش کلیدی در این روایت ایفا می‌کند و بازی‌های زمانی و شگردهای روایی به کارگرفته شده توسط عادل عصمت نه تنها مایه‌ ایجاد گونه روایی نوین می‌شود، بلکه موجب پویایی اثر و انگیزش بیشتر هرنوع خواننده‌ای می‌شود. در این پژوهش سعی بر آن شده است که با روش توصیفی –تحلیلی با تاکید بر نظریه زمان ژرار ژنت به بررسی زمان داستان و زمان متن پرداخته شود. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که مولفه زمان و انواع آن در رمان از کاربرد فراوانی برخوردار بوده و رمان دارای نظم خطی منظمی نیست. حوادث به صورت گذشته‌نگر و آینده‎نگر روایت شده‌اند و همچنین سیر زمانی رمان مبتنی بر شکست زمان و رفت و برگشت‌های نامنسجم است.

    کلیدواژگان: ژرار ژنت، زمان، روایت، الوصایا، عادل عصمت
  • طیبه مرتضوی یوسف آیادی*، رامین محرمی صفحات 111-122
    پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی شاخص ها و استانداردهای نشرکتاب کودک و نوجوان در داستان های محمدرضا بایرامی پرداخته است. نخست استانداردهای مورد نیاز در سطوح محتوا، طرح داستان، شخصیت پردازی، گفت وگو، زاویه دید و زبان بر اساس جنبه های ادراکی و روان شناختی کودکان و نوجوانان از کتاب های نظری که برای داستان کودک و نوجوان تدوین شده است تشریح گردیده، سپس در داستان های منتخب این نویسنده بررسی شده اند. در ادامه به آسیب شناسی (مانند عدم هماهنگی میان زبان نوشته ها و ذهن مخاطبان، روایت دانای کل نامحدود و ضدنمایشی و...) اشاره شده و راهکارهایی برای برون رفت از آسیب ها ارایه شده است. نتایج این پژوهش نشان داد در داستان ها، عدم طرح حوادث بنیادین، حس برانگیز و پرجاذبه سبب شده تا خوانندگان نتوانند رابطه حسی مناسبی با این گونه آثار پیدا کنندو لاجرم درصد خوانندگان اثر داستانی دفاع مقدس کم شده است. بایرامی در توصیف صحنه های نبرد که می تواند پرکشش باشد موفق بوده است. استفاده درست از عنصر تعلیق و زاویه دید نقطه مثبت و کم توجهی به شخصیت اصلی کودک مهم ترین ضعف بایرامی در پردازش داستان است.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک، استانداردها، محمدرضا بایرامی، شخصیت، دفاع مقدس
  • اکرم نعمت اللهی* صفحات 123-132
    یکی از حوزه های بنیادی مطالعات ادبی معاصر، خوانش متون ادبی کهن، از دیدگاه نظریه پردازان معاصر است که مایه پویایی این متون و بینش نوین خواننده می گردد. از مهم ترین این نظریه پردازان زیگموند فروید(1939 - 1865) است. فروید مهم ترین دستاورد خود درباره ذهن و نحوه کارکرد آن را که در برگیرنده لایه های مختلف روان است، ارایه می دهد. شاهنامه ابوالقاسم فردوسی (411- 329) از جمله آثار گرانسنگی است که شخصیت های برجسته و گونه گون در بخش های مختلف آن حضور دارند به گونه ای که می توان با تکیه بر نظریه فروید به تحلیل و بررسی شخصیت ها پرداخت. توس شاهزاده - پهلوانی است که فردوسی به چندگانگی شخصیت وی اشاره نموده و جدال درونی و بیرونی وی را به خوبی به تصویر می کشد. در این مقاله به نقد و تحلیل شخصیت این شاهزاده ایرانی بر اساس نظریه ساختاری فروید و مکانیسم های دفاعی پرداخته ایم.کلیدواژه : شاهنامه، فروید، توس، کارکرد روان، مکانیسم دفاعی، شخصیت
    کلیدواژگان: شاهنامه، فروید، توس، کارکرد روان، شخصیت
  • ناصر نیکوبخت*، نیلوفر انصاری صفحات 133-143

    خاطره نگاری یکی از منابع ارزنده برای شناخت ساختار سیاسی، اجتماعی، فرهنگی دوره های مختلف تاریخی است. این پدیده بعداز انقلاب مشروطه، مورد توجه دو گروه جامعه ؛ رجال سیاسی، درباری - رجال ادبی، فرهنگی قرار گرفت و دستاوردی متفاوت برای تصویر مسایل و حقایق جامعه شد. برهمین اساس نگارندگان این پژوهش برآنند تا با روشی توصیفی تحلیلی به بررسی و مقایسه سبک خاطره نگاری در آثار رجال سیاسی و ادبی ، از عصر مشروطه تا انقلاب اسلامی بپردازند. نگارش خاطرات از دوره مشروطه تا انقلاب اسلامی بر اساس مقام وموقعیت نگارنده، تاکید بیشتری بر روی حوادث سیاسی و یا اوضاع اجتماعی دارند. خاطره نویسانی که تاکید بر نگارش خاطرات سیاسی دارند، آنگاه که از مسایل شخصی وخانوادگی خود می نویسند، اطلاعات سودمندی از تاریخ فرهنگی و اجتماعی یک ملت به دست می دهند. آداب ورسوم، پوشش، هنجارهای اجتماعی، اعتقادات و نکاتی این چنینی را می توان تا حد بسیاری در خاطرات یافت و این نکات چه بسا از جهاتی مهمتر از دستآوردهای مساله مربوط به تاریخ سیاسی یک جامعه باشد؛ زیرا به دست دادن الگویی از اوضاع فرهنگی ای است که مورخان تواریخ رسمی به آن کمتر توجه می کنند. یافته های پژوهش حاکی از تفاوتهای سبکی خاطرات شاعران و نویسندگان در قیاس با رجال سیاسی -درباری است. آثار خاطره نگار این دو گروه جامعه از جنبه های مختلف بررسی شد و تفاوت های آشکاری در زمینه های زبان شناسی، ادبیات (شیوه بیان، کلمات گویشی و محاوره ای، کلمات رکیک ودور از ادب)، مساله صحت خاطرات، تفاوت مخاطبان و انگیزه نگارش خاطره ها و فضای حاکم بر خاطره نگاشته ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: سبک خاطره نگاری، رجال سیاسی مشروطه، رجال ادبی مشروطه، خاطرات سیاسی
|
  • ALI Bazvand *, ALI Sabzihosseinabadi Pages 1-14
    Literary schools is a universal division that contains whole literary genre of different nation. In other hand all of the universal literary works are subordinates of literary school. Literary school begins with classicism and end with surrealism. Surrealism was an artistic movement that officially began in France in 1922 and was called Surrealism. While Dadaism was on the verge of extinction, its followers gathered around Andre Burton, who was once a Dadaist, and laid the groundwork for a new school. The school's approach reflects the turmoil of the twentieth century. This school explores the layers of the human mind and does not pay much attention to reality. What is important in this school are issues such as imagination, illusion, the subconscious mind, and the complexities of the human mind and conscience. Surrealism can be considered a fundamentalist artistic-social movement;Because this school came into being after the world war and was rebellious against all the rules and regulations in the field of art. the Surrealism is a summary if previous schools. It is very important to recognize it completely because it roots in different cultures of Eastern nations Buddhism, Eslamic mysticism and etc.this research try to rival the difference between Iranian and western Surrealism, and investigate the rate of Surrealism schools influence on Persian contemporary fiction based on tree novel: boof e koor, malakoot and shazde ehtejab.
    Keywords: Surrealism, Dream, image, stream of consciousness, Persian modern fiction
  • Manoujehr Joukar *, Nasrin Gobanchi Pages 15-26

    Today, play is one of the most widely used forms of lyric literature. Many contemporary Iranian plays have enriched lyric concepts to reflect the feelings and emotions of the author and the playwrights. Some of these concepts include Saeedi, Radi, and Beizai dramas: love element and romantic themes, happy and unhappy feelings and individual emotions of the author and characters, negative view of the author or some characters in the play. The social and personal relationships of people, the dominance of the play of despair and sadness, the interplay of personalities with society, the humorous and sometimes satirical themes in the storytelling and ... among these, human emotional concepts Radi plays more than others, and Saeedi, and Beizai play with emotional and emotional implications. Historical, political, social, and sometimes mythological implications have been associated; the expression of unconscious and self-conscious characters in Saeedi is more pronounced. The focus on personality, language, and poetic expression and narrative in Beizai's plays is remarkable, yet the description and dominance of the sad atmosphere and negative outlook on life and society in the works of all three playwrights, it is very similar in use.

    Keywords: lyric components, Iranian plays, Saeedi, Radi, Beizaie
  • Negin Dehkhoda *, Mahmoud Kamali Pages 27-38
    In the present study, by recognizing the analysis of Khanian's skills in constructing and dealing with the narrative and examining its methods from the perspective of centralization based on Gerard Genet's theory, the question arises that; From what point of view does the narrator look at the people and events of the story? The narrative of the story is limited to the point of view? The focus of the novel formed in this novel is temporal, spatial, psychological and ideological, and the narrator is the center of attention, which justifies the narrative and the polyphony of the narrative. Frequency, duration, and timing are significantly in the text, and love and war are the two main focal points that flow in the pure love of two adolescents due to the violence and cruelty of war. Jamshidkhanian, one of the prominent writers in the field of children and adolescents in Iran with a tendency to real style in his works in recent years, especially in the novel "Younes's romances in the belly of a fish" has led to attracting adolescent audiences.
    Keywords: Focusing, Genet, Narrative Aspect Perspective, Khanian
  • Azadeh Sotuodeh *, Masoud Pakdel Pages 39-48

    One of the main fictional and rhetorical focal points of HaftPeykar and HastBihisht lies in their characterization of women. The quality of looking at women as well as the devices that the poet develops in order to illustrate their looks play important roles in the success of these works. The present study examines comparatively the characterization of women in HaftPeykar and HashtBihisht from aesthetic and fictional viewpoints. The results show that one can divide women in HaftPeykar to two groups: sober, inaccessible, and audacious ones who do not easily yield to men. These women belong to both the lower (slave-girl) and upper classes of the society. Other women in HaftPeykar are passive and Nizami mentions them for the sake of verbal embellishments and in order to prove his power of description, both of which can also be considered as his weak points. Conversely, women in HashtBihisht are lascivious and sensual and yield to unworthy, ignoble men. Regardless of the class they belong to, whether they are queens or slave-girls, women in HashtBihisht are infidels, and some of the anecdotes of the seven stories within HashtBihisht are devoted to the subjects of lasciviousness and infidelity. In HaftPeykar, women are safe even in the most deserted places and they find their beloved ones only through the framework of religion (as in the story of the White Dome); however, women in HashtBihisht are unfettered by any rules or conventions.

    Keywords: characterization of women, HaftPeykar, Nizami, HashtBihisht, AmiKhosrow
  • Ahmad Sanchooli * Pages 49-60
    Hassan Asghari is one of the active and dynamic figures of the third generation of contemporary Iranian story writers in the field of political-social stories, who is trying to discover a suitable form for her stories. His novel "The Roar of the Sea", which is a revised and rewritten version of his previous novel "Let go of my horse", is considered one of the historical novels due to its dealing with the issues of the constitutional era and the struggles of the Jungle Movement. In it, he has depicted the efforts of the fighters and revolutionaries of the Jungle Movement to re-establish the National Assembly and remove the roots of oppression and tyranny in the society. In this research, both the changes made in the revised version and its story elements have been studied and analyzed in a descriptive-analytical way. Although this novel is considered a historical novel, it owes more to the author's imagination, in which the author has tried to provide the reader with the possibility of understanding various aspects of the situation by telling a single story from the point of view of different narrators. Also, in this story, the tone and language, space and geographical location mentioned in it show the author's awareness of all the historical issues of the constitutional era and show her skill in using story elements.
    Keywords: story elements, social-historical novel, let go of my horse, the roar of the sea, Hassan Asghari
  • Afsane Shirshahi * Pages 61-72
    This article, based on the approach of Eden Chambers theory, descriptively-analytically examines the elements of "style", "angle of view", "expressive gaps" and "advocacy" in the story series "Garden of a Thousand Girls" from the legend of Shabannejad. The importance of reader-centered literary criticism in this work lies in the fact that it contains two fundamental questions, one about the nature of literature and the other about its child readers. According to this article, the author has used not only different concepts but also different techniques in conveying the meaning to the hidden reader, which shows that he has consciously used different communication methods to communicate with the children and adolescents of his time, in simple, slang and poetic language. In this work, the child is more free to understand the meaning of the story, as if the author has accepted his place in recreating the other half of the story, but in some cases, the reader has no choice but to be influenced by the space and tone of the story from the author's point of view. Align. Thus, suspensions and gaps remain on the surface and never provide opportunities for the reader to freely comprehend in the deep layers of meaning. The latent reader of this story series as a child in every age feels satisfied and proud of reading national beliefs, concerns and hopes
    Keywords: Eden Chambers, The Legend of Shaban Nejad, The Story of a Child, The Garden of a Thousand Girls
  • Khayyam Abbasi * Pages 73-86

    The basic assumption of the research is that with the beginning of modernization in the first Pahlavi era and its intensification in the second Pahlavi era, the contradiction between tradition and modernism and the impact of modernity on women in society increased and some of this contradiction is represented in Iranian literary works. The research question is: Iranian women in the years leading up to the revolution of 1979. and at the same time, how did he live and experience the social changes and modernization of himself and society? and how is this experience represented in Persian fiction?. The paradigm used in this study is qualitative, the implementation method is qualitative and the sample selection is purposeful. Tarlān's long story has been selected as a representative example, considering the presence of feminist representational elements in it. Several feminist sociological approaches have been used to examine the assumption and the main question of the research. The results show that although the contradiction between traditional and modern society and the impact of capitalist modernization on superstructures such as individualistic and egalitarian rights, family, literature, women and Iranian feminism are represented in the sample, but this representation of strong structure and manifestation It is not transparent.

    Keywords: Persian fiction, Tarlān, Iranian feminism, Representation, Fariba Wafi
  • Fateme Koopa *, Narges Mohammadibadr, Somsyeh Nori Pages 87-100
    Ebrahim Yonsi, a contemporary storyteller whose origin is the west (Kurdish regions) of Iran. The novels "Dada Shirin" and " Doa baraye Armen " are considered two prominent works of Ebrahim Younesi, and because they delve into the characters and classes of the western regions of Iran, they are considered in the category of social-peasant novels, and usually revolve around rural and poor characters. The Pahlavi era is coming. This article has depicted the approach of Ebrahim Yonsi in personality rehabilitation and personality development with descriptive-analytical method. The findings of the research show that Ebrahim Yonsi used indirect characterization as the dominant method in character processing in his stories; Description, conversation, action and behavior, name and environment are the manifestations of indirect characterization in the stories of Dadashirin and Dua for Armen, in which the elements of description and environment were more prominent. Dialogues, including monologues, do not have a prominent presence in Ebrahim Younisi's novels, and this shows that Ebrahim Younisi does not pay much attention to the psychoanalysis of characters in his novels and tries to appear in the position of a narrator.
    Keywords: characterization, story, Ebrahim Yunsi, Dada Shirin, Doa baraye Armen
  • majid mohammadi, maryam jalali nejad *, samaneh Fathollahzade Aghdam Pages 101-110

    Narratology is a new approach to structuralist studies that systematically examines narratives. Time is one of the fundamental components in the creation of any narrative that, along with causality, advances the story line. Gerard Genet (1930-2018) is a prominent French narrator whose structuralist studies of narrative are considered one of the most complete analyzes of narrative texts; He considers time to be the main element in advancing any narrative. This structuralist theorist has studied the three grammatical factors of time in narrative (order, continuity, frequency) in order to reveal the role of time structure and its effect on narrative discourse. Al-Wasaya is a novel by Adel Esmat, an Egyptian author and winner of the 2019 Arabic Booker Prize. The element of time plays a key role in this narrative and the time games and narrative techniques used by Adel Esmat not only create a new type of narrative, but also make the work more dynamic and motivate any kind of reader. In this research, an attempt has been made to study the story time and text time by descriptive-analytical method with emphasis on Gerard Genet's theory of time. The research findings indicate that the time component and its types are widely used in the novel and the novel does not have a regular linear order. The events are narrated retrospectively and futurist, and the novel's time course is based on the failure of time and incoherent travels.

    Keywords: Gerard Genet, Time, Narration, Wills, Adel Esmat
  • Tayebeh Mortazavi Yousefabadi *, Ramin Moharremi Pages 111-122
    The present study has studied the indicators and standards of publishing children and adolescents in the stories of Mohammad Reza Bayrami in a descriptive-analytical manner and using library resources. First, the required standards in content levels, story design, characterization, dialogue, perspective and language based on the perceptual and psychological aspects of children and adolescents are described from theoretical books developed for children and adolescents, then reviewed in the selected stories of this author. have became. In the following, pathology is mentioned (such as the lack of coordination between the language of the writings and the minds of the audience, the narration of the infinite and counter-demonstrative totality, etc.) and solutions for overcoming the injuries are presented. The results of this study showed that in the stories, the lack of basic, sensitive and attractive events has caused the readers to not be able to find a proper sensory relationship with such works and inevitably the percentage of readers of the fictional work of the Holy Defense has decreased. Bayrami has been successful in describing battle scenes that can be engaging. The correct use of the element of suspension and the point of view of the positive point and the lack of attention to the main character of the child is the most important weakness of Bayrami in the processing of the story.
    Keywords: Children', s Literature, Standards, Mohammad Reza Bayrami, Personality, sacred defense
  • Akram Nematolahi * Pages 123-132
    Rereading of Tous`s Character from the Perspective of FreudAbstractReading of the ancient literary texts from the perspective of contemporary theorists is among the fundamental aspects of literary studies leading to the dynamic texts and the reader`s new insights. Sigmund Freud (1865-1939) is one of these important theorists presenting his most important achievement of mind and its function including psyche layers. Shahnameh by Abulqasem Ferdowsi (329-411) is among the significant works including various famous characters in its different sections. Thus, relying on Freud`s theory, the characters are analyzed. Ferdowsi referring Tous, the prince as a hero with multiple characters, depicting his outer and inner conflict well. The paper analyzes Iranian prince`s character and Defense mechanisms from the perspective of Freud.Keywords: Shahnameh, Freud, Tous, Psyche Function, CharacterRereading of Tous`s Character from the Perspective of FreudAbstractReading of the ancient literary texts from the perspective of contemporary theorists is among the fundamental aspects of literary studies leading to the dynamic texts and the reader`s new insights. Sigmund Freud (1865-1939) is one of these important theorists presenting his most important achievement of mind and its function including psyche layers. Shahnameh by Abulqasem Ferdowsi (329-411) is among the significant works including various famous characters in its different sections. Thus, relying on Freud`s theory, the characters are analyzed. Ferdowsi referring Tous, the prince as a hero with multiple characters, depicting his outer and inner conflict well. The paper analyzes Iranian prince`s character and Defense mechanisms from the perspective of Freud.
    Keywords: Shahnameh, Freud, Tous, Psyche Function, character
  • Naser Nikoubakht *, Nilofar Ansari Pages 133-143

    Memoirs are one of the valuable sources for understanding the political, social and cultural structure of different historical periods. This phenomenon, after the constitutional revolution, has attracted the attention of two groups of society; Political, courtiers - literary, cultural gentlemen were placed and it became a different achievement for the image of society's issues and facts. Writing memoirs from the constitutional period to the Islamic revolution, based on the position and position of the writer, emphasize Memoir writers who emphasize writing political memoirs, when they write about their personal and family issues, they provide useful information about the cultural and social history of a nation. Customs, clothing, social norms, beliefs and such points can be found to a large extent in memories, and these points may be in some ways more important than achievements related to the political history of a society; Because losing some of the cultural situation is an issue that historians of official chronicles pay less attention to. The findings of the research indicate the stylistic differences of poets' and writers' memoirs in comparison with political-court nobles. The works of memoirists of these two groups of society were examined from different aspects and there were obvious differences in the fields of linguistics, literature (way of expression, colloquial and colloquial words, vulgar and unpolite words), the issue of the authenticity of memories, the difference of audiences and the motivation for writing memoirs, and the prevailing atmosphere. There are memoirs.

    Keywords: Memoir writing style, constitutional political men, constitutional literary men, political memoirs